Het topstuk uit onze collectie is gemaakt door Deventenaar Pieter Alderkamp. Het tot nu toe onbekende werk dat we van zijn hand kennen, is talrijk en divers. De vorm van deze kan is strikt symmetrisch met een markering op de hoeken, een symmetrie die herinnert aan de Lodewijk XIV-stijl (late barok).
Deze zeskantige kraantjeskan is zeer complex met vormen bestaande uit diverse onderdelen. De meeste kraantjeskannen uit die tijd bestaan meestal uit 8 onderdelen van diverse materialen, zoals tin, hout, koper, messing, brons, ijzer. Deze complexe vorm van de Kraantjeskan behelst ook het gebruik van de vele verschillende technieken zoals: gieten, aangieten, afdraaien, solderen, houtbewerking, brons/messing/koperen onderdelen. Deze vindt men ook allemaal terug in de diverse onderdelen zoals: het kanlichaam, deksel, stopje, kraantje, plateau, brander (ontbreekt) en pootjes.
Vanaf de 18e t/m de 20e eeuw zijn kraantjeskannen, voorwerpen geweest met de veel facetten, voor wat betreft de bewerkingen, uitvoeringen, stijlen, en soms waarbij meerdere ambachten nodig waren om tot dit ‘totaal’ product te komen. Denk hierbij o.a. aan een koperslager voor het plateautjes, kraantje en het stopje