Onderzoek van het Tinmuseum

Met een brede collectie tinnen gebruiksvoorwerpen en andere objecten is het Tinmuseum in 2014 opgericht. Een groot aantal van de deelcollecties zijn al midden jaren Negentig ontstaan en zijn bij de oprichting opgegaan in de huidige collectie. Het Tinmuseum wil zich met brede middelen inzetten om de verschillende deelcollecties en studie objecten te presenteren aan het publiek. Vanuit een interdisciplinaire benadering van de cultuurhistorie vind uitsluitend presentatie en onderzoek met originele voorwerpen plaats.

Centraal binnen het onderzoek in het tinmuseum staat de methodologie van het “object als informatie drager”*, deze kennis zal op de volgende manieren worden vastgelegd en publiek gesteld. Dit proces wordt bereikt doormiddel van:

>

>

>

Het catalogiseren van de collectie in gedrukte of digitale catalogi, deze dienen als basis voor verder wetenschappelijke onderzoek naar objecten.

Participeren in nationale en internationale (digitaliserings)projecten op het gebied beheer en behoud van tinnen objecten, gebruikmakend van materiaalkennis, tinbewerking en technologie op basis van de meest actuele wetenschappelijke kennis.

Samenwerking met ambacht verenigingen, experts, musea, universiteiten en onafhankelijke onderzoeksinstellingen, resultaten van deze interactie worden gepresenteerd in tentoonstellingen en op de website. Deze dienen om het continue proces van het interdisciplinaire werkveld van het museum te communiceren.

De permanente en online tentoonstellingen, hoewel ontworpen voor een langere periode, zullen regelmatig worden geactualiseerd. Hierbij rekening houdend met nieuwe wetenschappelijke vragen en inzichten. Dit gebeurt om te illustreren dat de veranderende parameters van wetenschappelijke en culturele concepten met betrekking tot inhoud en esthetiek kunnen veranderen. De ontwikkeling en implementatie van nieuwe permanente tentoonstellingen behoren tot de basistaken van het wetenschappelijk museale werkveld van het Tinmuseum.

Het Tinmuseum tracht door verscheidende overdrachtsvormen, zoals speciale tentoonstellingen en andere overdrachtsmiddelen, ruim aandacht te wijden aan brede methodische actuele vragen over Tin en het ambacht. De resultaten van dit proces worden vastgelegd en bewaard in catalogi, zowel in gedrukte vorm als online. Ze dienen tevens ook als gebieden van experimenten van de nieuwe methodologieën en inzichten en de interpretatie van de bestaande. Het publiek en de professionele dialoog wordt begeleid doormiddel van website en uitgave en in de toekomst doormiddel van lezingen en symposia.

Voor meer informatie over onze onderzoeksprojecten: info@tinmuseum.nl

* Peter van Mensch 2008   http://www.menschmuseology.com