Welkom bij het Tinmuseum

Ontdek de fascinerende wereld van tinnen, kannen, bekers, lepels, borden en veel meer. Leer de makers kennen en hun eeuwenoude ambacht. Het metaal tin vormt al meer dan 2000 jaar een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in vele verschijningen.

Het Tinmuseum is als museum nog vol in ontwikkeling en op zoek naar een passende locatie waarin wij onze collectie tentoonstellen en ons kennis & informatie centrum kunnen huisvesten.

Lees verder >

NIEUWS

Een fraaie aanwinst, een bordje van het tinwrak bij Punta Cana

Omstreeks 1540 verging er een spaanse karveel bij Punta Cana - Dominicaanse Repubiek.

De lading betrof huishoudelijke voorwerpen. Van de 2800 geborgen voorwerpen, waren er 1800 van tin. Dit Vlaams bordje is er één van. Uitgebreidere informatie zal binnenkort geplaatst worden.

Nieuw in de collectie: bronzen mallen.

We hebben het geluk gehad, een collectie van bijna 300 kg bronzen mallen aan weten te schaffen. Voor zover we nu kunnen bepalen zouden ze van de periode 1750 - 1840 zijn. Op dit moment is de herkomst nog niet bekend, maar een aantal mallen zijn redelijk specifiek en zouden kunnen leiden tot het vinden van de tingieter.

 

Onze een na laatste aanwinst, een beschilderd tonnetje

Een Nederlands type kraantjeskan gemaakt tussen 1790-1810, dus in de Napoleontische periode, genaamd een tonnetje.

Ontdek onze digitale collectiedata-base

Ontdek onze nieuwe digitale collectiedata-base. Zoek in onze nieuwe data-base en kom meer te weten over tinnen objecten door de eeuwen heen.

Ontdek onze Collectie >

Onderzoek Kraantjeskannen

Met een uitgebreide collectie tinnen kraantjeskannen heeft het Tinmuseum een belangrijke collectie binnen Nederland. De collectie bestaat uit meer dan 100 modellen van circa 1740 tot aan het heden. De kannen getuigen van trots en vakmanschap van de makers en tonen de historie van het ambacht.

Catalogus: Tinnen Kraantjeskannen >

Chanoeka Dreidels uit Mir Wit-Rusland

In de winter van 2014 werd onze collectie religieus tin uitgebreid met 19 zeer bijzondere bodemvondsten uit Mir in Wit-Rusland. Deze 19 tinnen Chanoeka Dreidels zijn gevonden tussen de resten van de voormalige Joodse Wijk in Mir, het zogenoemde ‘Getto’ van Mir. De tinnen dreidels zijn zwaar beschadigd en vertellen een verhaal van een duister verleden. Na de Tweede Wereldoorlog werd Mir onderdeel van de nieuwe Sovjetrepubliek Wit-Rusland en is de Joodse Wijk volledig verloren gegaan. 

Chanoeka Dreidels uit Mir Wit-Rusland >

Het verhaal van de Joden van Mir >

Oprichting Tinmuseum

1 April 2014, Oprichting van het Tinmuseum in Den Helder.

BottomImages BottomImages BottomImages BottomImages BottomImages